Miért éppen halászlé?

Miért éppen halászlé?

Különböző felkéréseknek eleget téve, bírálóként való részvétel kapcsán már jó ideje elmondhatom, hogy bárhol is legyen az országban gasztronómiát érintő verseny, vetélkedő, annak leggyakoribb programja a halászléfőzés. Azt is elmondhatom: amellett, hogy a halászlé a magyar konyha egyik legnépszerűbb étke, az a készítmény, amit kishazánkban a legtöbbféleképpen csinálnak. Ahány tájegység, annyi mód! Mégis, bizton állíthatom, nem ez a válasz arra a kérdése, amit korábban sem másoknak, sem magamnak, sem máshol, sem itthon Szarvason, kapásból nem tudtam megválaszolni, s ami így hangzik: Miért éppen halászlé? Ezen írás egyik célja, hogy a kérdésből adódó restanciámat íly módon rendezzem.

Halászlét az év bármelyik szakában lehet készíteni, de így, hogy augusztus 20-án, egy nemes kezdeményezésre immár tizennegyedik alkalommal kerül sor a szarvasi halfőző versenyre, különös aktualitása van. Tehát, úgy hiszem, a válasz nem egy konkrétum, bár egyszerűsíthető. A halászlét azért lehet és ajánlatos főzőverseny tárgyává tenni, mert egy győztes készítményt igen nagy feladat produkálni. A nyerő készítési módhoz több minőségi nyersanyag ismerete és sok más területen az átlagnál nagyobb tájékozottság szükségeltetik. A következő kérdések mutatják meg és bizonyítják, mennyi minden szükséges a győzelemhez.

A halászlé hol készüljön? Zárt helyen? Szabad tűzön? Mi legyen a tüzelőanyag? Milyen formájú legyen az edény?

A vöröshagyma származása, kora, felvágásának-, és felhasználásának módja: főzve? dinsztelve? pirítva?

A halak állaga , kora fajtái, előkészítésük, darabolásuk, a felhasznált fajták aránya, mennyisége, belsőségük alkalmazása, a víz helyes mennyisége.

A fűszerpaprika eredete, az őrlemény finomsága, színe, illataý Máris a 22. függvénynéél tartunk, s még nem említettük a legfontosabb szakasz kérdéseit: A főzés folyamán mikor alkalmazzuk anyagainkat? A cél érdekében mik a helyes arányok? Paszírozva nyerő a készítményünk, vagy anélkül? Ha az előbbi, akkor mekkora lukú legyen a paszírozó? Fontos továbbá a tájjelleg meghatározta, járulékos minőségi nyersanyagok helyes megválasztása, alkalmazása.

A ýMiért éppen halászlé?ý eddig még megválaszolatlan kérdésre, hiszem, hogy a fentiek felsorolása után az olvasók többsége számára meg is született a válasz, ami összefoglalva így hangozhat: Nem lehet véletlen, hogy a gasztronómiai eseményeknek, versenyeknek leggyakrabban a halászlé a főszereplője, hiszen, ha ennyi követelménynek szükséges eleget tenni gyakorlatban a sikerért, akkor a halászlé igencsak alkalmas tárgya, eszköze lenni egy rangos megmérettetésnek.

Lévén, hogy közeleg a helyi halas-bográcsok összecsapásának rendszeres ideje, hangoztatandó: A fenti kérdéssekre gygakorlatban való helyes megválaszolás esetén a résztvevőknek komoly esélyük van a díjak elvitelére! Ehhez kíván, a már szép hagyományokkal rendelkező XIV. Szarvasi Halfőző Verseny szervezője és a zsűri jó munkát, kellems hangulatot és sikert! Forschner Rudolf

Szavazás
Mit vársz jobban??
Mikulás(dec.6.)!
Karácsony!
Szilveszter!
Újév!
Egyiket sem!
Naptár